Alkatiri får inte lämna Östtimor

I Östtimor har nu den förre premiärministern Mari Alkatiri delvis förbjudits att lämna landet. Detta sedan han på torsdagen förhördes av landets riksåklagare, i efterspelet till vårens svåra kravaller i landet.

Den lätt grånade förre premiärministern Mari Alkatiri, som avgick för snart en månad sedan efter en lång tid av oroligheter i Östtimor, misstänks för att ha känt till eller till och med ansvarat för att avskedade soldater försetts med vapen för att de sedan skulle ha ihjäl politiska motståndare till Alkatiri.

Anklagelserna mot honom var en del av den press som gjorde att han lämnade sin post för en tid sedan, men han förnekar anklagelserna och ännu finns faktiskt inget formellt åtal mot honom.

Dök inte upp
Riksåklagaren i landet bestämde dock för en tid sedan att Alkati skulle förhöras, men vid det första tillfället dök han helt enkelt inte upp.

Men nu var han alltså mer samarbetsvillig och korsförhördes under två timmars tid, men ska ha fortsatt att neka till anklagelserna.

Nya förhör ska hållas med Alkatiri och åklagaren har nu belagt honom med reseförbud och han får tills vidare inte lämna landet i mer än 15 dagar utan att först be om lov. En rejäl nesa förstås för en före detta premiärminister.

Sågs som ett hot mot ordningen
Dagens förhör sågs som ett hot mot den allmänna ordningen i den ibland så oroliga huvudstaden Dili och därför vaktades huset där det genomfördes av sex stridsvagnar, och Alkatiri eskorterades av 20 soldater ur den internationella fredsstyrkan.

Ett 50-tal demonstranter fanns utanför byggnaden och skrek slagord mot Alkatiri.

Annars har lugnet stabiliserats i landet under senare tid efter vårens oroligheter då mer än 20 människor miste livet.

Ny premiärminister fredspristagare
Förre fredspristagaren Jose Ramos Horta har tagit över som tillfällig premiärminister, tills dess att nyval ska hållas i maj nästa år.

Den Australienledda fredsstyrkan har också successivt nu börjat lämna landet och ska efter hand ersättas med en internationell polisstyrka.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se