Skrotstölder ökar i takt med råvarupriser

Dyrare råvarupriser gör att skrotfirmor och återvinningsföretag har fått allt större problem med stölder av skrot som innehåller vissa metaller.

Ett företag som drabbats stölder är Skrotfrag i Jönköping AB som haft inbrott i stort sett varje vecka den senaste halvåret.

– Man blir jäkligt förbaskad. Helst skulle man vilja lägga sig på lur här, och ge dem en jäkla omgång. Nu får man ju inte göra det, men det är vad man egentligen skulle vilja göra, för jag tror det är det enda som hjälper, säger Kenneth Hemmberg som är vd på Skrotfrag i Jönköping AB.

Koppar eftertraktad metall
Under de senaste åren har råvarupriserna stigit mycket. Det här har gjort att stölderna av kabel och skrot som innehåller metaller som koppar ökar.

Skrotfrag i Jönköping AB har det senaste året blivit av med skrot för hundratusentals kronor.

– Det är så pass värdefullt, så det kan vara i princip vem som helst som är i behov av pengar. Det är lättare att komma till oss och hoppa över staketet, än att råna en butik eller något annat, det är väl ungefär samma pengar det handlar om, säger Kenneth Hemmberg.

Kabelstöld problem för elbolag
Men det är inte bara skrothandlare som drabbas. Även elbolag har fått problem med stölder av kablar som bland annat innehåller koppar.

Problemen har nu blivit så stora i södra Sverige att återuppbyggnaden av elnätet, efter stormen Gudrun, försenats.

– Vi har haft en större aluminium- och kopparstöld i Ullared, där man gick in i låst och larmat utrymme och stal omkring två ton. Det blir ju alltid förseningar, för då måste vi få tag på ny kabel och det börjar ju bli en bristvara.

– Så beroende vilken typ av kabel det gäller kan det dröja flera månader innan vi får den igen. Det påverkar ju arbetet i hög grad, för vi blir väldigt mycket försenade, säger Kent Hansson på ElektroSandberg i Falkenberg, som byter ut ledningar åt Eon.

Stölder på återvinningsstationer
Även vid återvinningsstationerna har man sett att stölderna har ökar.

Jan-Olof Eriksson är vd för Elkretsen AB, som tar hand om elektronik som ska återvinnas.

– Det är alla mer eller mindre värdefulla metaller som stjäls, koppar är ett exempel och rostfritt är ett annat, det är produkter som innehåller mycket av de metallerna som gärna stjäls, säger Jan-Olof Eriksson, vd för Elkretsen AB.

Peter Johansson i samarbete med SR Halland
peter.johansson@sr.se