Strid kring lettisk prideparad

I Lettlands huvudstad Riga pågår en strid kring den prideparad som ska hållas på lördag. Paraden, där homosexuella demonstrerar för sina rättigheter, har förbjudits av stadens politiker. Men det har överklagats av arrangörerna.

Svenska RFSL är med och finansierar paraden, och deras förbundssekreterare Jonas Hansson befinner sig nu i Riga.
– Vi kommer att tåga gemensamt med svenska flaggor och med regnbågsflaggor för att markera Sveriges närvaro och att också RFSL är en av de största bidragsgivarna till årets pridefirande i Lettland, säger Jonas Hansson.

Kontroversiellt
Prideparaden är mycket kontroversiell i Lettland. På ena sidan står de homo-, bi- och transsexuella som vill manifestera sina rättigheter. De har stöd av bland andra landets president. På den andra finns flera kristna ledare, konservativa politiker och en stor del av allmänheten, som anser att paraden kränker såväl moral som religion.


Förra sommaren hölls den första prideparaden i Lettland någonsin, och det blev en orolig tillställning. Våldsamma motdemonstranter som kastade ägg och tomater greps då av polisen.

Nej till årets parad
Det är med hänvisning till att de inte kan garantera deltagarnas säkerhet, som Rigas stadsfullmäktige i onsdags sa nej till årets parad. Men det finns också andra orsaker.

– Jag tror att det ligger väldigt mycket politik i det här, det är val i Lettland under hösten och ett av de största partierna är väldigt homofobt i sin inriktning och försöker också vinna poäng på det. De ligger bakom en hel del av de förbud och uttalanden som varit, säger Jonas Hansson

RFSL är med och finansierar paraden med 45 000 kronor, och totalt deltar 17 svenskar, däribland representanter för folkpartiet och miljöpartiet. Senare idag sammanträder den förvaltningsdomstol som ska avgöra om Rigapolitikernas förbud strider mot mötesrätten.

Max Berglund
max.berglund@sr.se