Prispress bäddar för uppköp av butiker

Det råder prispress på elektronikvaror just nu och marginalerna är enligt handeln mindre än någonsin.

Dag Klackenberg, vd för branschorganisationen Svensk handel, tror att den hårdnande konkurrensen kommer att leda till sammanslagningar eller uppköp av butikskedjor inom kort.

– Det är saker som har hänt: Det första är att priserna på hemelektronik faller på grund av lägre inköpskostnader, det andra är en stor nervositet som finns hos de stora aktörerna, dels att kanske någon utländsk återförsäljare kommer att etablera sig, det har talats om ett tyskt företag som heter Mediamarkt, och sedan kan det ju hända att det blev överinköp, så att man ligger med för stora lager, säger Dag Klackenberg.

Tysk jätte etablerar sig
Prisfallet gäller i princip all hemelektronik även om det kanske märks tydligast när det gäller så kallad platt-tv. Inget tyder på att priserna kommer stiga framöver, tvärtom.

– Det är väldigt gynnsamt att var kund och köpa hemelektronik nu för att marginalerna är väldigt trängda, säger Dag Klackenberg.

Den tyska jättekedjan Mediamarkt håller som bäst på att etablera sig i storstäderna och kan komma att öppna redan innan julhandeln sätter igång.

Då blir det svårt för alla de svenska kedjorna att klara sig. I branschen ryktas det om sammanslagningar och uppköp.

Siba och OnOff hetast
Hetast är spekulationerna kring kedjorna Siba och OnOff.

– Det pratas om ifall någon av dem kommer att gå samman med någon annan eller säljas. Det vet vi inte men det brukar bli så när det ruskas om på en marknad. Omruskningen kommer ju att ske om den stora tyska kedjan Mediamarkt kommer in i Sverige, säger Svensk handels vd, Dag Klackenberg.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se