Ökänd Röda Khmer-ledare har avlidit

Det som många befarade skulle hända i Kambodja har nu hänt. En av de sista högt ansvariga ledarna för de Röda Khmerernas skräckvälde i landet på 70-talet hann dö innan rättegången mot honom kom igång.

Det handlar om den 80-årige förre militärchefen under Röda Khmer tiden och rörelsens sista formelle ledare, Ta Mok, som också kallades ”slaktaren”, ökänd för sin brutalitet i sitt ämbete, som på fredag morgon svensk tid avled på ett sjukhus i Kambodjas huvudstad Phnom Penh.

Han var en av två åldriga ledare för de Röda Khmererna som hölls arresterad i väntan på rättegång. Övriga misstänkta lever som fria män i det kambodjanska samhället.

Kraftigt försenad domstol
Den FN-understödda domstolen mot de Röda Khmererna invigdes för några veckor sedan och var då redan kraftigt försenad och själva rättegångarna beräknas först komma igång om ungefär ett år.

Ta Mok, som var anklagad för folkmord, varnade själv för en tid sedan att han förmodligen skulle hinna dö innan han fick ge sin syn på vad som egentligen hände i landet i slutet av 70-talet. Att det nu också blev så ses som ett svårt bakslag för domstolen.

Flera ledare är gamla
Risken finns att fler före detta Röda khmerledare hinner dö innan rättegångarna börjar. Flera av de misstänkta närmar sig nämligen 80-årsstrecket, bland annat Nuon Chea, som var rörelsens chefsideolog och den allra högste ledaren general Pol Pots närmaste man.

De hårdföra Röda Khmererna kom till makten 1975 och ville skapa en kommunistisk idealstat grundad på jordbruk. Uppskattningsvis två miljoner människor dog under deras fyra år vid makten, som ett resultat av avrättningar, tvångsarbete och svält. Pol Pot själv dog 1998.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se