Efterbliven man avrättad i Virginia

För första gången på mer än två år avrättades natten mot fredag en människa i elektriska stolen i USA. Det var 27-årige Brandon Hedrick som var dömd för våldtäkt och mord.

På en grässlänt ungefär 200 meter framför entrén till Greensville-anstalten i södra Virginia har ett tiotal dödsstraffmotståndare samlats med sina plakat.

De klämtar i en klocka, en gång för varje människa som avrättats i Virginia sedan dödsstraffet återinfördes 1977. Men också för deras offer.

Det blir 95 gånger. Virginia avrättar flest människor i USA efter Texas. Snart är det dags igen. Samtidigt som klockan slår spänns Brandon Hedricks fast i den elektriska stolen.

Godtyckligt straff
Katherine säger att hon kommit hit eftersom hon brevväxlat med Brandon Hedricks i sex år. Hon vänder sig mot dödsstraffet bland annat eftersom det är så fullständigt godtyckligt. Någon kan få dödsstraff för ett mord medan en annan sätts i fängelse för tio mord.

Svarta döms mycket oftare än vita till döden. Men det stämmer inte i det här fallet, för Brandon Hedricks är nämligen vit. Han har definitivt begått ett fruktansvärt brott. Han dömdes för att ha våldtagit och sedan mördat en 23-årig kvinna. Han sköt henne rakt i ansiktet med ett hagelgevär.

Klockan blir nio och en liten tid går. Men eftersom inget besked om motsatsen har kommit så är avrättningen i elektriska stolen genomförd.

– USA är tillsammans med Kina, Saudiarabien och Iran det land i världen som avrättar flest människor, säger Jack som leder dödsstraffmotståndarna i Virginia. Han säger att han skäms för sällskapet.

18 år när brottet begicks
Vid sidan av de principiella argumenten säger han att Hedrick var på gränsen till att vara förståndshandikappad, och sådana får inte avrättas i USA. Han var 18 när brottet begicks och han har fått en fullständigt undermålig advokathjälp.  

Dödsstraffet är ändå på tillbakagång i USA. Antalet avrättningar har sjunkit sedan toppåret 1999 och det gäller även antalet dödsdomar. Men om en vecka är det en ny avrättning i Greensville-anstalten.

Sten Sjöström, Virginia
sten.sjostrom@sr.se