Färre smittas av klamydia

Allt färre svenskar smittas av könssjukdomen klamydia. Det är den första nedgången på tio år.

– Trendbrott kallar vi det, säger Annika Lindhe, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Trenden har varit uppåtgående under tio år. Om detta sedan kommer att resultera i en fortsatt nedåtgående trend vet vi inte, även om vi hoppas på. Men det får inte bli någon rast eller ro i vårt övervakningsarbete eller i vårt arbete att försöka stoppa det här, säger Annika Lindhe.

Nedgång med sju procent
Under första halvåret smittades nästan 15 000 personer av klamydia. Det är en nedgång med sju procent jämfört med samma period förra året och den första nedgången efter nästan tio år av ökat antal smittade.

Klamydia, som kan vara svårt att upptäcka, klassas som allmänfarlig sjukdom och kan leda till sterilitet hos både män och kvinnor.

Det finns ingen nationell statistik på antalet tester som genomförts. Vid ungdomsmottagningen i Kungsbacka säger de att ungefär lika många testat sig i år, men att färre visade sig vara smittade.

Ökat riskmedvetande
Annelie Bolmvall är barnmorska och hon ser flera bidragande orsaker till minskningen.

– Det finns ett ökat riskmedvetande, det kommer ungdomar till oss och det kanske är mer pratbart. Man tycker inte att det inte är lika pinsamt att komma hit och hämta kondomer som det har varit tidigare, säger Annelie Bolmvall.

De senaste åren har en rad kampanjer genomförts för att öka medvetenheten om sjukdomen. Och numera finns också möjlighet för kvinnor att själv testa om de har smittats.

Främst unga kvinnor drabbas
Främst är det kvinnor under 24 år som drabbas.

Badja Dubad från Umeå är en av dem som engagerat sig för att få just unga att skydda sig bättre mot klamydia och andra könssjukdomar, bland annat genom skolbesök och en festival.

– Vi har delat ut kondomer och försökt att informera på ett ungdomligt sätt. Det har väl gått hem hoppas jag, säger Bahja Dubad.

Lotta Myhrén
lotta.myren@sr.se