Svenska vinproducenter vill ha EU-regler

Vinproducenterna i Sverige vill anordna vinprovning och sälja vin direkt till konsumenter på sina gårdar. I ett brev till jordbruksminister Margareta Winberg och EU-kommissionen kräver de samma regler som vinproducenter i övriga EU.
Göran Amnegård, vinproducent på Blacksta gård utanför Flen, menar att det skulle betyda mycket om man fick vända sig direkt till konsumenterna. Vinproducenterna i Sverige är inte många, sex stycken närmare bestämt , men nu kräver de samma villkor som sina kollegor i EU. De påpekar i sitt brev till jordbruksministern och EU-kommissionen att det är orättvist ur konkurrensssynvinkel att samma regler inte gäller i Sverige, som i övriga EU. De vill till exempel kunna hålla guidade turer med provsmakning av dom egenproducerade vinerna, liksom kunna sälja sina viner direkt till konsumenterna. Göran Amnegård på Blacksta vingård utanför Flen påpekar till SR Sörmland också att det kan vara svårt att få in sina viner i systembolagets sortiment. Övriga svenska vinproducenter är: Grythyttan vin, Gute vingård, Knutstorp sparkling, Salnecke fruktvin samt Småländska frukt- och bärviner.
Pär Ivarsson,
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".