Europeiska elpriser stiger i värmen

Elpriserna i Europa stiger på grund av hettan. Behovet av luftkonditioneringar ökar efterfrågan på el.

Hettan i Europa väntas hålla i sig. I Frankrike varnar meteorologer för att värmen kan fortsätta så länge som i tre veckor till och nå extrema temperaturer igen.

Spotpriserna på el, alltså den el som handlas för korta kontrakt, har stigit i Nordeuropa den här veckan. I Tyskland, till exempel närmar sig elpriserna samma nivå som i vintras.

Anledningen till de höga priserna är behovet av luftkonditioneringar och kylanläggningar. Det är också problem med nedkylningsprocesser vid kärnkraftverk.

Kraven på bekvämlighet ökar
Kraven ökar alltmer på bekvämlighet. Enligt nyhetsbyrån Reuters är efterfrågan betydligt större nu än under den kraftiga värmeböljan 2003, då över 30 000 människor i Europa dog på grund av hettan.

De som handlar med elkontrakt säger nu att I flera länder i norra Europa som normalt har sina pristoppar på vintern istället kan få de högsta priserna på somrarna, i takt med klimatförändringarna.

Nordiska elpriser påverkas
Det skulle i så fall bli ett mönster som mer liknar det i södra Europa och i USA.

Också de nordiska elpriserna påverkas till viss del av hur efterfrågan på el ser ut i övriga Nordeuropa eftersom det nordiska elnätet på vissa håll är ihopkopplat med det på kontinenten.

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se