Telia måste sälja Comhem

EU-kommissionen har ju gett klartecken för affären mellan Telia och finska Sonera. Men nu visar det sig att kommissionen mörklagt mycket av villkoren kring kravet att Telia måste sälja sitt kabeltv-bolag Comhem.
En av oklarheterna är hur snabbt Telia måste sälja Comhem. Enligt uppgift från Telia finns det inget datum för när försäljningen ska vara klar. Flera oklarheter Det kommer också att uppstå en mängd gissningar om värdet och prislappen på företaget. De här frågorna kommer att behandlas genom att EU-kommissionen tillsätter en övervakningskommitté som kommer att pröva vem eller vilka som kan vara lämplig köpare av kabeltv-bolaget, och vad som är ett lämpligt pris. Hur EU-kommissionen och övervakningskommittén ska hantera konkurrensfrågan är också oklart. Största kabelbolaget Comhem dominerar svensk kabeltv med 1,4 miljoner hushåll som abbonenter. Enligt Telia är det två tredjedelar av hela marknaden. De två största konkurrenterna är Stenbecksägda Tele2:s bolag Kabelvison, och det gamla StjärnTV-nätet som ägs av det holländska bolaget UPC med vardera 10 -15 procent av marknaden. Uppdelning av bolaget tänkbar Att något av de två bolagen skulle få klarteckan att ta över Comhem är knappast troligt, eftersom det skulle kunna ge marknadsandel på omkring 75 procent, långt mer än vad EU-kommissionen kan tänkas tolerera. I stället är det tänkbart att Comhem kan delas upp och säljas till flera köpare. Vad som är ett rimligt pris och värde på Comhem är svårt att avgöra. Uppgifter om vinst och omsättning är mörklagda och inbakade i den verksamhet som Telia kallar Internet Service.
Christer Hillbom, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".