Positiva resultat för tre storföretag

Tre stora svenska företag pressenterade sina delårsrapporter under fredagen, banken SEB, telekombolaget Ericsson och fordonstillverkaren Volvo. Alla tre har gått bättre än förväntat.

När det gäller SEB så var det här kvartalet det bästa hittills i bankens historia.

– Första halvåret är vi väldigt nöjda med och vi får naturligtvis se nästa halvår an, men hittills är jag otroligt glad åt att ha det här resultatet i ryggen, säger Annika Falkengren, vd för SEB.

– Det viktigaste för mig är att alla delar i banken visar tillväxt. Det är inte några delar som går dåligt, det tycker jag är en väldig styrka. Vi har många ben att stå på och det går fortsatt bra även utanför Sverige. Halva vinsten kommer från utlandet och hälften från Sverige. Det är också viktigt att ha en bra affärsmix.

Bäst hittills
Banken SEB pressenterade sitt bästa kvartal hittills med en vinstökning på 31 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Banken redovisar en vinst på 3,9 miljarder kronor för det andra kvartalet i år.

Telekombolaget Ericsson gjorde också en bättre vinst än förväntat. Vinsten landade på 8,3 miljarder kronor och Ericsson ser väldigt ljust på framtiden.

– Det är en väldigt konkurrensutsatt bransch, det här. Det är konkurrens varje dag och vi får jobba hårt för att hålla vår position och utveckla vårt ledarskap. Man kan oroa sig för många saker, men jag måste säga att vi har ett fantastiskt företag och fantastiska medarbetare, så vi känner trygghet i att vi ska kunna hålla vår position, säger Carl Henric Svanberg, vd för Ericsson.

Volvo värvar fler
Volvo redovisar samtidigt en vinst efter skatt på 6,5 miljarder kronor. Lönsamheten beror bland annat på en ökad försäljning, framför allt i Europa.

Volvos starka kvartalsrapport innebär att det kan komma att bli nyanställningar till hösten, meddelar företagets vd, Leif Johansson.

– Med de ordertakter vi har, så kommer vi kanske att behöva ta in ytterligare folk under hösten. Vi får se hur det utvecklas, säger Leif Johansson

Var i så fall?

– Jag kan inte svara på det, utan det har huvudsakligen att göra med basverksamheten och då är det Göteborg och Skövde.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Johan Tollgerdt, Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se