Bristande internrevisioner i företag

Svenska företag har dom senaste åren dragit ned rejält på sin internrevision. Ekobrottsmyndigheten menar att den internrevision som görs i många fall inte räcker för att i tid upptäcka att allt inte står rätt till i ett företag.
Gösta Ivarsson, tillförordnad generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, har de senaste åren sett att svenska storbolag och medelstora företag steg för steg monterat ned sin internrevision. Att ha duktigt folk anställt som kontrollerar att allt står rätt till kostar pengar och just kostnaderna är, enligt Ivarsson, en orsak till att bolagen minskat på sina interna kontroller. De internrevisorer som fortfarande finns kvar känner sig ofta undanskuffade, det märkte Gösta Ivarsson när han för en tid sen utredde ett ekobrott och hade kontakt med en svensk affärsbank. – De ansåg sig inte kunna utföra de kontroller som de ansåg vara nödvändiga. Den nyligen avslöjade asfaltskartellen, där både NCC och Vägverket var inblandade hade, enligt ekobrottssmyndigheten, upptäckts tidigare om byggbolagens internrevisioner fungerat väl.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".