Gratis tandvård under Gothia Cup

När fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg avslutas på söndagen så lagas de sista tänderna i Tandvårdsbussen. Under hela turneringen har spelare, ledare och funktionärer kunnat få sina tänder lagade gratis alldeles invid fotbollsplanen.

Strax bredvid fotbollsplanerna på Heden i Göteborg står Tandvårdsbussen som tar emot patienter.

Tandläkare Nader Rezai tycker att det känns viktigt att tandvårdsbussen finns på plats under Gothia Cup.

– Vi tycker det eftersom fotboll är en fysisk sport. Du kan tänka dig själv, när fotbollsspelare går upp i nickduell, vassa armbågar, slår ut en flisa, en fyllning går av eller så, så vi behövs.

– Patienter, barn från andra länder, som inte har så bra tandvård, får ont i en tand, brukar vi ställa upp för dom, hjälpa dom. Så dom kan tänka på fotboll istället för tandvärk.

Varje dag tar tandläkare Nader Rezai och tandsköterska Eva Karlsson emot ett tiotal patienter i tandvårdsbussen som finns på plats under Gothia Cup.

Behandlingen är gratis.

Främst rör det sig om barn som fått tänderna skadade efter en armbåge eller boll i ansiktet.

I tandläkarstolen ligger 14-årige Lukas Elmhammar och får en tand lagad. Den har gått sönder efter en tuff fotbollsmatch.

Det har gått hårt till på fotbollsplanen eller?

– Ja..ganska.

Vad var det som hände?

– Jag fick en ganska hårt boll rakt i ansiktet.

Och det skadade tänderna?

– Ja, en bit av tanden gick sönder.

Tandvårdsbussen finns med på Gothia Cup för tredje året. Detta är ett samarbete mellan Gothia Cup och Folktandvården i Göteborg.

I bussens lilla väntrum finns mamma Elsa Elmhammar. Hon tycker att det känns skönt att sonen Lukas fått sin tand lagad så snabbt.

– Ja, det var jättebra, det är verkligen bra att det här finns. Jag ringde och det var bara att komma hit och vänta lite, det är jättebra, berättar Elsa Elmhammar.

Johan Tollgerdt, Ekot Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se