Kraftiga protester mot EU-förslag

Det förslag som EU-kommissionen presenterat, om en ny jordbrukspolitik, har mötts av kraftiga protester från flera av de stora jordbrukarorganisationerna inom EU.
Kommissionen vill inte att bönder inom EU ska få mer bidrag ju mer de producerar och förslaget ska leda till att minska den överproduktion som finns av jordbruksprodukter. Varannan fransk bonde kommer att få ge upp, sa ordföranden för den mäktiga lantbrukarorganisationen FNSEA och kritiken var hård också i andra EU-länder. De vallonska bönderna i Belgien kallade förslaget ett dråpslag mot jordbruket och spanska bönder, som protetsterade i Bryssel, påstod att den reform som nu kommissionen föreslår skulle beröva de spanska lantbrukarna sju miljarder kronor per år. Inte oväntat är kritiken fränast i de sydliga EU-länderna, som är de som tjänar mest på det nuvarande systemet. Men även brittiska lantbrukare visade sig skeptiska under onsdagen. De menade att kommissionens förslag inte leder till några större besparingar.
Ingmarie Froman, Paris
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista