Eskalering mellan Georgien och Ryssland

Konflikten mellan Ryssland och Georgien om utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien trappas upp. På fredagen skulle Ryssland och Georgiens presidenter ha träffats för att diskutera konflikten men mötet blev inte av.

Vi ska använda alla tillgängliga medel för att skydda våra medborgare, så kommenterade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov en resolution som i veckan röstades fram i Georgiens parlament.

Bråk om två utbrytarrepubliker
Resolutionen går ut på att de ryska fredsstyrkorna ska lämna utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien och ersättas av en internationell styrka.

Sydossetien och Abchazien som gränsar mot Ryssland bröt sig ur Georgien i inbördeskrig i början på 1990-talet. Båda utbrytarrepublikerna har goda relationer med Moskva som beviljat många av invånarna i området ryskt medborgarskap.

Georgien anklagar Ryssland för att stödja republikerna i deras självständighetskamp.

Georgien anklagar Ryssland för annektering
Inget annat land och inte ens Ryssland har erkänt de två utbrytarrepublikerna som självständiga. Och uttalanden om att Ryssland skyddar, som man säger, sina medborgare uppfattas av Georgien som en annektering av de georgiska utbrytarrepublikerna.

Relationerna mellan Ryssland och Georgien har försämrats ända sedan den västvänlige Micheil Saakasjvili blev Georgiens president efter den så kallade ”Rosenrevolutionen” 2003.

Georgien närmare väst
Georgien har mer och mer närmat sig Väst och Nato och nyligen besökte Micheil Saakasjvili USA och där fick han stöd från USA:s president George Bush för landets Natomedlemskap. Och det har retat det stora grannlandet Ryssland.

I Georgien finns en rysk observatörsstyrka men också amerikanska soldater som utbildar och utrustar den georgiska armen.

Den senaste utvecklingen höjer risken för en indirekt konfrontation mellan Ryssland och USA.

Ryssland som stödjer utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien och USA som står bakom den georgiska centralregeringen.

EU som hittills gett sitt stöd till den nya georgiska centralregeringen uttryckte häromdagen sin starka oro för utvecklingen mellan Ryssland och Georgien

Karwan Tahir, Moskva
karwan.tahir@sr.se