Kungen kritiserade Kina

Kung Carl XVI Gustaf riktade vad som uppfattades som kritik mot Kina under sitt besök i landet. I ett tal talade han om reformprocessen i landet som har stora uppgifter framför sig.

– Stora förändringar har skett under det gångna kvartsseklet, men vi vet samtidigt att reformprocessen har stora uppgifter framför sig.

Under sitt stadsbesök i Kanton i talade Kungen om Kina som Sveriges största handelspartner i Asien och att han har förhoppningar om ökat samarbete.

Men han sa också att han hoppas att Sverige ska ses som en socialt ansvarsfull nation, ett land som jobbar för fred och frihet och internationell rättvisa och som ett öppet samhälle mot omvärlden.

Ska inte uppfattas som demokratikritik
Men Nina Eldh, informationschef vid Hovet menar att uttalandet om reformförändring handlar om miljön och inte är menat som kritik.

– Nämen definitiv inte. Det är ju en aktuell fråga både i Sverige och i Kina och i världen i övrigt. Så, det har det inte uppfattas som här heller.

Men det är ju inte första gången Kungen är i blåsväder för sina uttalanden.

För två år sedan, när han besökte enväldet Brunei sa han att landet var öppnare än något annat man kan tänka sig. Det visade sig handla om missuppfattad eller felaktig information.

Bosse Ringholm är med Kungen
Numer ska alltid ett stadsråd, den här gången Bosse Ringholm, följa med kungen vid stadsbesök för att hjälpa till i politiska frågor.

– Självklart är det ett samspel med UD om vad som sägs och inte sägs, och vice statsminister Bosse Ringholm har ju också deltagit i de där samtalen. Det är ju högst naturligt att man pratar om de frågorna, säger Nina Eldh.

Ringholm kommenterar
Vice statsminister Bosse Ringholm stöder kungens åsikt i frågan om Kinas reformarbete, men han vill inte låta sig intervjuas av Ekot utan låter sin pressekreterare Jenny Olsson läsa upp följande uttalande:

Kungens kommentarer om behovet av reformer i Kina är en självklarhet. Behovet av fortsatta reformer framförs av såväl kineserna själva, som i samtal mellan EU och Kina.

Självfallet tas också dessa frågor upp i dialogen mellan Kina och Sverige.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se