Protester mot nedläggning av hundskola

Hundskolan i Sollefteå, som bland annat utbildar ledarhundar för synskadade, har begärts i konkurs. Under onsdagen demonstrerade oroliga synskadade när statsministern talade i Almedalen i Visby.
– Vi känner oss besvikna på regeringen som brutit samarbetet med hundskolan vilket gör att det kommer bli svårt att få fram hundar i framtiden, säger Ulrika Norelius, ordförande för Unga synskadade, som demonstrerade i Visby. Utebliven beställning ledde till konkurs Hundskolan väntade på den beställning av minhundar som regeringen lovat och som skulle rädda den undan en ekonomisk kris. Men på onsdagen gick skolan i konkurs. – Det är en sån beställning på gång och regeringen, säger försvarsminister Björn von Sydow. Enligt statsminister Göran Persson ska skolan få vara kvar. Man ska nu försöka omvandla det som varit ett företag till en statlig verksamhet. KU-anmälan från annan hundskola Men regeringen får inte bara kritik för att de gjort för lite. Igår lämnades en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott för att den gjort för mycket. I Göteborg finns ett annat företag som utbildar hundar och som tillsammans med anmälaren, moderaten Göran Lindblad, irriterar sig på försöken att stödja hundskolan i Sollefteå. – Tydligen så är det väldigt många socialdemokrater inblandade, för mig är det mycket konstiga saker som hänt där, säger Göran Lindblad. Försvarsminister Björn von Sydow vill inte kommentera anmälan till Konstitutionsutskottet. Pontus Mattsson och Johan Wangström

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".