Gayaktivister i Riga attackerade

I Riga anfölls Pridefestivalen på lördagen efter en stödgudstjänst för sexuella minoriteter. Konservativa grupper anföll gudstjänstdeltagarna när de lämnade kyrkan.

– När de försökte komma ut från gudstjänsten var det ockuperat av personer som kastade mänsklig skit och ägg och uppträdde hotfullt, berättar Malin Björns, partistyrelseledamot i miljöpartiet och på plats i Riga.

Kastade avföring
När festivaldeltagarna lämnade den anglikanska kyrkan i Riga i morse efter manifestationen för sexuella minoriteter kastade uppretade motdemonstranter påsar med avföring över deltagarna inklusive den pastor som lett gudstjänsten.

Prideparaden ställdes in
På lördag eftermiddag skulle Prideparaden ha gått av stapeln för andra gången i den lettiska huvudstaden.

Men landets förvaltningsdomstol befäste på fredagen rigapolitikernas beslut att förbjuda paraden.

Orsaken vet man inte, för domslutet publiceras först på måndag, men hittills har man hänvisat till att paradens säkerhet inte kunde garanteras.

”Struntprat att det handlar om säkerhet”
Folkpartiets Martin Andreasson som är inbjuden talare på den lettiska Pridefestivalen säger att säkerhetsmotiveringen är struntprat och anser nu att Sverige som förespråkare av de mänskliga rättigheterna ska agera när ett EU-land nekar tillstånd till en demonstration för allas lika värde.

– Jag tycker att det är naturligt att Sveriges utrikesminister Jan Eliasson reagerar och framför den svenska regeringens starka synpunkter på det här, säger Martin Andresson.

Utrikesdepartementet hänvisar till Sveriges ambassadör i Riga, Göran Håkansson, som berättar att han själv och flera andra EU-länders representanter har fört en dialog om demonstrationsfriheten på politisk nivå i Lettland,¨

Göran Håkansson säger att Sverige kommer att fortsätta dialogen, kanske också på EU-nivå.

– Det är en fråga som den utrikespolitiska ledningen får göra så småningom. Men vi har ju hela tiden en dialog med våra syster- och broderländer inom EU om just de frågor som regleras av EU -rätten och där ingår ju också de mänskliga rättigheterna.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se