Fp ser Reinfeldt som statsminister

Folkpartiledaren Lars Leijonborg säger nu att moderatledaren Fredrik Reinfeldt är den givna kandidaten till statsminister-posten ifall de borgliga vinner valet. Med mindre än två månader kvar till valet har de borgliga formellt fortfarande inte utsett en gemensam statsministerkandidat.

– Med de opinionssiffror som är nu, och de besked som har givits, så är ju Fredrik Reinfeldt uppfattad som den självklara kandidaten, säger Lars Leijonborg.

Uppfattar du honom också så?

– Med de opinionssiffror som finns idag, absolut.

Men du tycker alltså att det är det största partiet som ska få utse statsminister?

– Ja, det ligger ju definitivt bäst till. Det har ju förekommit andra modeller också genom åren, men det finns ju inget som tyder på att vi skulle få en kartell i kartellen, som det har funnits förr i världen i borgligheten. Allt tyder på Fredrik och jag tror att han skulle vara utmärkt för jobbet.

Men varför utropar ni inte honom, och säger att han är vår kandidat till statministerposten?

– Ja, de andra partierna har ju tyckt att vi ska gå fram med enskilda partibeteckningar, alltså möta väljarna som enskilda partier och därmed är det ju först på valdagen som vi vet vilket stöd som väljarna ger de olika partierna, så definitivt kan man ju svara först på valdagens kväll.

Men det betyder ändå att fram till valdagen så kommer ni andra tre inte gå ut och säga att det här är vår statsministerkandidat.

– Jag uppfattar inte att det här är något problem för närvarande, därför alla uppfattar Fredrik som statsministerkandidat och med de opinionssiffror som finns så är ju det mycket naturligt.

Lars Leijonborg som - om nu valresultatet inte vänder upp och ner på allt - frånsäger sig posten som statsminister.

Leijonborg är ändå inte lika tydlig som hans företrädare Bengt Westerberg var för femton år sedan. Bildt är min man, sa Westerberg då och därmed var saken klar.

Tydlighet lönsam strategi förr
När de borgerliga i Bildt hade en statsministerkandidat - ja då vanns också valet.

Så var det också när Thorbjörn Fälldin från centerpartiet på sjuttiotalet var borgerlighetens statsministerkandidat.

Å andra sidan misslyckades moderaten Ulf Adelsohn när han var borgerlig statsministerkandidat 1982.

Ingen gemensam kandidat sist
Förra valet hade de borgerliga ingen statsministerkandidat.

Moderaten Bo Lundgren fick aldrig förtroendet och bakom skål och vägg kunde man höra kristdemokraten Alf Svensson säga ”att om jag hade varit utropad som statsministerkandidat så hade valet kunnat gå annorlunda än det gick”.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se