Indien stängde sajter efter terrorattentatet

Efter en veckas förvirring och ilska bland indiska internetanvändare och anklagelser om censur har regeringen nu förklarat den mystiska blockaden av flera internetsidor med ett tekniskt fel.

Efter förra veckans förödande bombattacker i Indiens ekonomiska huvudstad Bombay blockerades flera internetsidor på regeringens order, däribland populära blogspot.com som används av miljontals människor över hela världen.

Syftet att förhindra våldsamheter
Egentligen skulle bara ett fåtal hemsidor med anti-islamistisk propaganda blockeras för att undvika utbrott av våld mellan olika religiösa grupper men ett tekniskt fel blockerade fler hemsidor än planerat, meddelade en regeringstjänsteman på torsdagen

På fredagen var sajterna fortfarande blockerade och frustrationen stor bland de privatpersoner som drabbats, men störst var ilskan över att en del katastrofbloggar, som upprättats direkt efter bombattackerna i förra veckan, också förblev otillgängliga.

En sådan blogg är Mumbai Help som registrerade över 6 000 träffar bara ett par timmar efter förra veckans bombdåd som dödade upp mot 200 människor och skadade över 700.

Sajter viktiga i katastrofarbetet
I kaoset som följde på explosionerna kollapsade telefonnätet när flera tusen samtal kom in samtidigt. En del tog då hjälp av internet.

Genom att lägga ut fotografier, telefonnummer, trafikupplysningar och information om hur man kan skicka textmeddelanden via internet knöt Mumbai Help snabba kontakter mellan anhöriga.

Fenomenet som kallas collablog efter engelskans collaborate - samarbeta- uppkom strax efter tsunamin 2004 då flera bloggar blev viktiga i kontaktsökandet och i efterlysningen av anhöriga.

Regeringen får blockera webbsidor
Sen 2003 har indiska regeringen rätt att blockera webbsidor om de anses utgöra ett hot mot landets säkerhet, och det är inte första gången Indiens 50 miljoner webbsurfare har blivit strandsatta.

För två år sedan blockerades till exempel en välbesökt sajt som blev anklagad för antinationalistisk aktivitet. Men det är första gången som så här många webbsidor drabbas samtidigt.

Samhällsengagerade indiska cybermedborgare har dock redan startat ett bloggarkollektiv som hjälper frustrerade bloggare att hitta genvägar till blockerade internetsidor och kringgå det tekniska felet.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se