Chávez handlar vapen i Ryssland

Efter att ha kommit på kant med USA vänder sig Venezuelas vänsterpresident Hugo Chávez till Ryssland för att köpa vapen. På tisdag besöker han Moskva och där väntas han handla vapen för sju miljarder kronor.

Efter att ha besökt det som av väst kallas ”Europas sista diktatur”, Vitryssland, och träffat landets president Alexander Lukasjenko, står nu Ryssland och stora vapenaffärer på tur.

Venezuelas vänsterpresident Hugo Chávez väntas under sitt besök i Ryssland skriva under ett avtal om att köpa 30 ryska stridsflygplan och 30 helikoptrar.

En affär för sju miljarder kronor
Och det kommer att kosta det oljerika sydamerikanska Venezuela över 7 miljarder svenska kronor.

Venezuela har idag amerikanska stridsflygplan, men får inga reservdelar och utrustningar för att modernisera sin flygvapenflotta.

USA anser Venezuela vara otillförlitligt
Orsaken är att USA sedan Hugo Chávez maktövertagande 1999 inte betraktar Venezuela som en tillförlitlig partner.

Vapen som säljs till Venezuela kan hamna i fel händer, anser amerikanerna som nu oroar sig för den ryska vapenförsäljningen till Venezuela.

Trots invändningar från USA har Ryssland redan ett avtal om att leverera 100 tusen Kalasjnikovs till Venezuela som också vill få licens för att tillverka det ryska automatvapnet i egna fabriker.

Affären som snart ska undertecknas i Moskva beskrivs i ryska tidningar som historisk och ett genombrott för den ryska vapenindustrin i Sydamerika.  

”Antiamerikansk agenda”
Analytiker här i Moskva anser att Hugo Chávez besök framför allt till Vitryssland och senare till Iran har en antiamerikansk agenda.

För Ryssland handlar Chávez besök dels om affärer och dels en återmarkering av Rysslands oberoende av väst inte minst efter att ha varit värd för det senaste G8 mötet.

Karwan Tahir, Moskva
karwan.tahir@sr.se