Läkare framkallar hjärtattacker

I september ska en läkare i Storbritannien framkalla hjärttattack hos tre patienter, samtidigt som tre tusen kolleger ska se allt via satellit-TV.
En hjärtkirurg i Liverpool ska ge tre patienter i rad hjärtstillestånd, genom att injicera alkohol direkt in i deras hjärtan. Det hela kommer att följas av tre tusen delegater på en medicinsk konferens i Berlin som kan följa de tre operationerna via satellit-TV. Vill bota allvarlig sjukdom Syftet med operationerna är att försöka bota en mycket ovanlig sjukdom, hypertrofisk obstruktiv kardio-myapati, som är en abnormt förtjockad muskelvägg vilken gör det svårt för hjärtat att pumpa tillräckligt med blod. Om man lyckas injicera alkoholen på rätt ställe ska den leda till en hjärtattack som förstör den extra muskelvävnaden. Satellitsändningen har ett dubbelt syfte: utbildning för åskådarna på konferensen i berlin, och möljighet för erfarna kolleger där, att hjälpa läkaren som ska utföra trippeloperationen i Liverpool. Tryck på läkaren Vilka dom tre patienterna är, har inte bestämts än, enligt BBC blir det troligen två skottar och en person från liverpooltrakten. Hjärtkirurgen, Dr. Rod Stables, säger att han kommer att känna ett visst tryck på sig. – Men vore jag nervöst lagd, skulle jag inte genomföra en sån här procedur, säger han till BBC.
Olle Hägg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".