Stora skillnader i ungdomsarbetslösheten

Ungdomsarbetslösheten i landet sjunker men de regionala skillnaderna är fortfarande mycket stora.

Mellan Gävleborgs län, som har landets högsta ungdomsarbetslöshet på drygt 15 procent, och Stockholm skiljer det mer än tio procentenheter.

– I dag är det 250 till 260 ungdomar som går utan jobb och tillförs ständigt cirka 40 till 50 perosner per år, och det är en ohållbar situation, säger Hans Nordlund, arbetsförmedlare i Ljusdal.

Är 260 stycken mycket för en kommun som Ljusdal?

– Ja, det är fruktansvärt mycket.

Ljusdal är en av kommunerna i området där ungdomsarbetslösheten i landet är som allra högst. En triangel i Gävleborgs län vars hörn förutom Ljusdal, utgörs av Hudiksvall och Söderhamn.

Här är det långt till arbetsmarknadsstyrelsens, Ams, nollvision för ungdomsarbetslösheten som det talats om i vår. Nästan var femte person mellan 18 och 24 år är arbetslös eller i sysselsatta i arbetsmarknadsåtgärder.

Har sökt mängder med jobb
En av de arbetslösa ungdomarna är Mikael Svensson, 21. Sedan gymnasiet har han sökt mängder av jobb och vet det mesta om Ams arbetsmarknadsåtgärder.

– Jag började MG, jobbarsökarkurs i tre månader. Sedan gick jag MG igen, fast då skulle man försöka få gå som lärling i fem veckor. Sedan kom jag ut på praktik på en cykelaffär under hela sommaren. Efter detta gick jag ytterligare en jobbsökarkurs i fem veckor till och sedan fick jag praktik på ett kameraföretag, berättar Mikael Svensson

Nu är Mikael Svensson i ytterligare en åtgärd vars mål är att han ska bli svetsare, en yrkesgrupp som trots allt efterfrågas i Gävleborgs län.

Bistert råd
Frågan är då vad Ams centralt har att säga om regioner som den Mikael Svensson bor i. Eva Plogeus, ställföreträdande Ams-chef har ganska bistra råd till ungdomarna.

– Sjävklart är det så, att om det inte finns jobb så måste man fundera över att söka jobb på andra ställen, att flytta eller försöka att byta arbetsinriktning och gå in i någon skolutbildning, säger hon

Ännu fler kurser eller flytta, alltså. Men Mikael Svensson vill gärna bo kvar i sin hemkommun. Efter alla jobbsökarkurser har en annan analys än Ams-chefen om vad som krävs för att det ska gå.

– Ge företagen lite pengar så att de kan anställa, istället för att skicka ut pengarna på de här utbildningarna, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se