Missiltest huvudfråga på toppmöte

Nordkoreas kontroversiella missiltester förväntas bli huvudfrågan på ett internationellt toppmöte som inleds i Malaysia på måndagen. USA:s utrikesminister har tackat ja till att delta, och på måndagsmorgonen sade även Nordkorea att man deltar.

Nordkoreas missiltest i början av juli skapade stora diplomatiska spänningar i framförallt Asien, men hamnade snabbt i skymundan när konflikten i mellanöstern bröt ut.

Men meningen är nu att de samtal mellan sex länder som pågått om Nordkoreas kärnvapenprogram ska återupptas i samband med utrikesministermötet inom den sydostasiatiska samarbetsorganisationen, ASEAN, som börjar i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur på måndagen.

Måste övertyga Ryssland
Sydkorea, Japan, USA och China förväntas i alla fall närvara och på måndagsmorgonen svensk tid meddelade Nordkorea att landets utrikesminister också kommer till Kuala Lumpur senare i veckan, och nu återstår det att övertyga även Ryssland.

Men även om nu Nordkorea sagt att man kommer så är det inte säkert att landet ställer upp på att återuppta samtalen med övriga fem länder.

Nordkorea bojkottar ju samtalen sedan november förra året, i protest mot amerikanska sanktioner mot landet och kräver egentligen direkta förhandlingar med USA, något som dock USA vägrar gå med på.

Men att få igång samtalen igen är viktigt enligt många bedömare, för relationerna mellan grannarna Nord- och Sydkorea är mycket spända för tillfället, och även Japan har reagerat med stor ilska på missiltesterna och funderar på att införa ytterligare sanktioner.

FN-resolution önskas följas upp
Risken är att den FN-resolution som riktades mot Nordkorea för en tid sedan inte får önskad effekt om den inte följs upp med ytterligare förhandlingar mellan parterna.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, en nyckelfigur i sammanhanget, har alltså tackat ja till inbjudan och väntas komma till Kuala Lumpur på torsdag, och nu återstår det att se om Nordkorea håller sitt löfte från måndagen och verkligen också dyker upp.

Daniel Alling Bangkok
daniel.alling@sr.se