Företagsvinster kan hamna utomlands

Flera av de svenska storföretagen har nyligen redovisat mycket goda resultat. Men det betyder inte att pengarna hamnar i Sverige, menar Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Förra veckan, när flera svenska storföretag kom med sina delårsrapporter, redovisade de stora vinster.

SEB redovisade en rörelsevinst på 3,9 miljarder kronor för andra kvartalet. Det var en ökning med 31 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det var det bästa kvartalet hittills i bankens historia.

Nordeas rörelseresultat ökade med fem procent för andra kvartalet och med 14 procent för halvåret.

Handelsbanken ökade rörelseresultatet med tio procent för kvartalet och 29 procent för halvåret.

Vinster för många branscher
Det gick även mycket bra för andra branscher. Telekombolaget Ericsson gjorde en vinst på 8,3 miljarder kronor, och Volvo redovisar en vinst efter skatt på 6,5 miljarder kronor.

Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv menar dock att företagen främst investerar i andra länder.

– De visar väldigt tydligt att vi fortfarande har en konjunkturuppgång, försäljningen och vinsterna ökar. Men samtidigt speglar vinsterna allt mer det som man gör över hela jordklotet och inte det som sker i Sverige.

– Det förklarar nog varför många företag ändå inte ökar sina investeringar i Sverige, utan framför allt ökar sina inventeringar i andra delar av världen. De multinationella företagen går väldigt bra och tjänar höga vinster men investerar dem främst i andra länder, säger Stefan Fölster.

Håller inte med
Men till skillnad från Stefan Fölster ser SEB:s vd och koncernchef Annika Falkengren stora möjligheter i just Sverige.

– Jag hoppas, när det gäller banken, att vi kan växa i Sverige. Det trodde inte vi för ett par år sedan, men nu ser vi en väldig möjlighet som företagsbank att kunna växa kraftigt för mindre och medelstora företag i Sverige, och även att bli bättre på privatpersoner. Så vi ser en väldigt tillväxtpotential i Sverige, säger hon.

Volvo är ett annat företag som kan tänka sig att satsa i Sverige med nyanställningar.

– Med de ordertakter vi har, så kommer vi kanske att behöva ta in ytterligare folk under hösten. Vi får se hur det utvecklas, säger Leif Johansson

Var i så fall?

– Jag kan inte svara på det, utan det har huvudsakligen att göra med basverksamheten och då är det Göteborg och Skövde.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se