Gymmen ska bli tillgängliga för alla

Svenska företag är först på världsmarknaden med träningsredskap för rörelsehindrade. Trenden att träna och motionera i kombination med att handikappidrotten har utvecklats ett behov av nya träningsredskap.

Hittills har det varit ett problem, inte minst för elitsatsande handikappidrottare, att kunna genomföra en fullvärdig styrketräning.

– Det vanliga på en styrketräningsapparat är att man har en fotpedal som man trampar ner för att få armarna på maskinen i rätt läge för att börja jobba. Det fungerar ju inte speciellt bra när man är förlamad i benen, säger rullstolsburne Tim Johansson.

Vet vad som gäller
Han är före detta elithandikappidrottare och en av dem som har varit med och utvecklat de nya svenska redskapen som är först på världsmarknaden.

– Det vi gjorde istället var att vi satte en hävarm på sidan av apparaten, berättar han.

Tim Johansson har både tävlat själv i rullstol och tränat andra och han vet hur viktigt det är med rätt styrketräning. När Svenskt utvecklingscenter för handikappidrott ville utveckla styrketräningsmetoderna för rörelsehindrade så fick Tim Johansson uppdraget att ta fram helt nya träningsmaskiner tillsammans med ett företag från Bollnäs.

Men det handlar inte om särskilda maskiner för rörelsehindrade, utan om gymmaskiner för helt vanliga gym. De ska lätt kunna ställas in med hjälp av en hävarm istället för fotpedal och har andra små finesser som gör att alla kan använda dem.

Nya EU-krav
Sammanlagt har fem maskiner utvecklats av Bollnäsföretaget Caretaker, som har tillverkat maskiner till svenska gym sedan 80-talet.

Christer Eriksson är företagets konceptutvecklare och han nappade direkt på idén med träningsmaskiner som ska passa alla, inte minst med tanke på att EU inom de närmaste åren kommer att ställa krav på att alla gym, precis som alla restauranger, ska vara tillgängliga för alla och där är Bollnäsföretagets maskiner först i världen.

– Det är väldigt viktigt att man följer med i utvecklingen och vi försöker ligga lite i spets när det gäller att utveckla maskiner som är anpassade för alla människor, inte bara för dem som sitter i rullstol, utan även friska ska kunna använda en och samma träningsmaskin, säger Christer Eriksson.

Väcker japanskt intresse
Nästa steg för Bollnäsföretaget är särskilda träningsmaskiner för den växande gruppen äldre; enkla maskiner där man bland annat kan träna på att ställa sig upp. De ska finnas på äldreboenden och har väckt stort intresse bland annat i Japan.

Handikappsatsningen är betydelsefull även socialt, anser rullstolsburne Tim Johansson.

– Jag är inte hänvisad till en speciell maskin som står på ett speciellt ställe på gymmet, utan jag tränar på samma maskin som mina kamrater, säger han.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se