Svensk uppsamlingsplats flyttas

På  grund av att säkerhetsläget i Beirut ständigt förändras måste uppsamlingsplatsen för svenskar som vill evakueras än en gång flyttas. Den nya samlingsplatsen är det svenska konsultatet.

Samtidigt med Rice besök förklarade en israelisk arméchef att för varje raket som Hizbollah skjuter in över Israel, kommer israeliska flyg att förstöra tio hus i södra Beirut där Hizbollahs ledning tros finnas.

Beskedet har inneburit att det svenska konsulatet än en gång flyttar sin uppsamlingsplats i Beirut för svenskar som vill evakueras, från ett hotell av säkerhetsskäl.

Svenskar som vill hem uppmanas nu istället bege sig till konsulatet i Beirut.  

– För säkerhets skull har vi dragit oss tillbaka, i och med att vi har fått iväg de svenskar som fanns på det hotellet, och då drar vi oss längre bort därifrån, säger Frida Jansson, departementssekreterare vid UD på plats i Beirut. 

Det här är andra gången som UD och konsulatet byter hotell på grund av säkerhetsläget. Vad säger det här om läget i Beirut just nu? 

– Att säkerhetsläget ständigt förändras. Det är svårt att säga från den ena dagen till den andra hur läget kommer att se ut i olika delar av Beirut.

Jan Andersson, Beirut
jan.andersson@sr.se