Bankerna kan få konkurrens av PPM

Regeringen vill ta upp konkurrensen med bankerna genom att låta Premiepensionsmyndigheten, PPM, även få ta hand om det privata fondsparandet. Det ska alltså bli möjligt som privatperson att köpa fonder direkt via PPM.

– Den effekt jag vill se är att vi får ökad konkurrens och lägre förvaltningsavgifter, så det gynnar spararen mer. Därför jag tycker att det kostar för mycket, fondförvaltning i sig.

Finansmarknadsministern antydde tidigare i somras att han vill sätta press på bankerna genom PPM.

PPM ska få ta hand om privatsparandet
Men nu går han betydligt längre, genom att säga att PPM inte bara ska ta emot premiepensionssparandet. Utan även allt privat fondsparande.

PPM skulle då fungera som ett statligt fondtorg, genom att förmedla fondbolagens fonder - men med de kraftiga rabatter som PPM har skulle de förvaltningsavgifter som bankerna tar ut bli betydligt lägre, och det skulle gynna konsumenten.

Ekot har varit i kontakt med storbankerna men ingen vill på måndagen kommentera regeringes planer.

”Orealistiskt”
Men Pia Nilsson, vd på Fondbolagens förening, som företräder bankerna, tror inte att bankerna kommer ge samma rabatter till det privata sparandet.

– Näe, det tror jag inte. Inte om de har stora framgångsrika fonder, och det vill vi ju ha, för att många vill ha fonderna och det är ju en väldigt kraftig rabatt, den är ju upp till 95 procent för de största fonderna.

– Och det är ju inte realistiskt att tro att man skulle kunna få samma för det vanliga, privata, fondsparandet.

Något överraskande så stöder däremot moderaterna tanken på ökad konkurrens genom statligt agerande via PPM.

– I princip tycker jag det är okej att utreda det här. Det finns många olika aspekter av det, men på samma sätt som vi själva tillsammans med regeringen var drivande att få fram premiepensionssparandet så är vi naturligtvis inte främmande för att man kan vidga det på ett sätt som är bra för spararna, säger Lennart Hedquist, moderaternas skattepolitiske talman

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se