Allt fler företag kör miljövänligt

I takt med att miljömedvetandet ökar, börjar företagen byta ut sina bilar till mer miljövänliga alternativ. Bensinstationer som har biluthyrning vill erbjuda kunderna möjligheten att hyra miljöbil.

Det är något som välkomnas av bland andra Världsnaturföreningen.

På Statoil har man anpassat sig efter den förändrad efterfrågan.

– Anledningen till att vi har köpt in det här är att vi har fått en större förfrågan från både kommuner och företag, och vill samtidigt nu belysa att man på vår internetbokning enbart kan boka miljö, berättar Regina Svensson, produktchef på Statoil biluthyrning.

Statoil har nyligen köpt 200 etanolbilar för sin uthyrning. Tanken är att det ska bli fler i framtiden och att alla stationer som har biluthyrning ska erbjuda kunderna möjligheten att hyra miljöbil.

Det går också att via Statoils internetbokning att söka enbart bland miljöbilar.

Många vill hyra
Miljöbilarna har varit bokade i stort sett hela tiden sedan de köptes. Störst har efterfrågan varit bland företag och kommuner.

Astra Zeneca är ett annat företag som satsar på miljön. Alla som har en företagsbil i företaget i Sverige kan nu välja en miljöanpassad bil.

I ett första skede har 35 nya bilar köpts in.

Även driftskostnaderna minskar
Det har visat sig att utsläppen minskar med cirka 4000 kilo koldioxid per bil och år, samtidigt som man minskar driftskostnaderna. De nya bilarna kommer att spara minska utsläppen med 140 000 kilo koldioxid per år.

Lars Kristofferson, generalsekreterare på Världsnaturfonden är mycket positiv till företagens initiativ att förbättra miljön.

– Den svenska bilindustrin är ju ganska inriktad på tjänstebilar, på stora tjänstebilar, och de har ju ganska stora utsläpp. Och när de stora företagen, till sina stora flottor, köper in miljöbilar så betyder det att de går före, det blir ett exempel också för andra bilister, säger han.

– Jag tycker det här känns bra. Jag hoppas att flera företag kan följa efter.

Marie Hansson
marie.g.hansson@sr.se