Nytt drogtest möter kritik

Med en ny typ av drogtest där en hårlock analyseras kan företag nu se om deras anställda tagit droger 90 dagar tillbaka i tiden. Framför allt transportföretag har visat intresse för testet men facket är kritiskt.

Marcus Lindström som är vd på Safetest som säljer hårdrogtestet berättar hur det går till.

– Vi kommer ut med personal på arbetsplatsen och sen klipper vi av några hårlockar på baksidan av huvudet. Sedan så sätter man det på ett stanniolpapper. Sen skickar vi in det till vårt laboratorie, sen görs det en analys på det, säger Marcus Lindström.

Spårar 90 dagar tillbaka
Det är för att upptäcka missbruk testet ska användas. Till skillnad från testmetoder med urinprov som testar några dagar tillbaka kan hårdrogtestet spåra droganvändning 90 dagar tillbaka i tiden.

Det skapas en tidslinje, berättar Marcus Lindström, så man kan se vilka droger personen tagit under hela 90-dagarsperioden. Enligt Safetest är analysen som görs i ett laboratorium i USA mycket säker, den användes till exempel i samband med Anna Lindh rättegången.

Många har nappat
På de tre månader drogtestet har marknadsförts har ett 30-tal företag nappat, de flesta transportföretag och rekryteringsföretag.

– Framför allt inom transport, då du inte bara hanterar ditt eget liv eller ditt företags välmående utan även andra människors liv och då är det väldigt viktigt att man har någon typ av kontrollfunktion som kan ta reda på det här, säger Marcus Lindström.

Jobba förebyggande
Men transportfacket gillar inte drogtesterna som man menar är integritetskränkande, i stället måste företagen jobba förebyggande.

– Att man sätter in åtgärder, terapiprogram. Att man visar att man tar ansvar i stället för att skicka iväg en hårtuss till USA. Det är inte där problemet ligger. Vi ställer oss direkt avvisande till den här metoden, säger, Per Winberg, förbundsordförande i Svenska transportarbetareförbundet.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se