WTO-kollaps kan ge regionala avtal

Regionala frihandelsblock som alternativ till global frihandel? Frågan har väckts efter måndagens sammanbrott av frihandelsorganisationen WTO:s förhandlingsrunda och reaktioner i Asien tyder på att kollapsen nu kan sätta fart på regionala handelsavtal.

– Nu gäller det att hålla ihop och få fart på vårt eget, regionala handelssamarbete, vi har inget annat val, om vi inte ska hamna i globaliseringens bakvatten.

Det var budskapet från Malaysias premiärminister, när han på tisdagen öppnade veckans internationella toppmöte i huvudstaden Kuala Lumpur, ett möte som hålls av den regionala samarbetsorganisationen Asean, bestående av tio sydostasiatiska länder.

Oro efter sammanbrott
Här i Asien finns en tydlig oro, så här dagen efter måndagens sammanbrott i WTO-förhandlingarna. Flera bedömare menar, precis som Malaysias premiärminister, att ett närmare handelssamarbete mellan länderna är det som nu krävs.

Asean-länderna har sedan länge velat stärka sitt samarbete. Redan idag finns ett frihandelsavtal, och i början av 90-talet fattade man beslut om att inom 15 år etablera ett alldeles eget frihandelsområde, och nu ökar alltså trycket på att det också ska bli verklighet.

Vitt skilda intressen
Frågan är dock hur medlemsländerna ska klara den uppgiften. Med en marknad bestående av en halv miljard människor och tio länder med vitt skilda intressen, från det fattiga och militärstyrda Burma, till de gamla och rika asiatiska tigrarna Malaysia, Thailand och inte minst Singapore och så världens största muslimska nation, Indonesien, lär det bli en ordentlig utmaning.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se