Urvattnat i frukt- och gröntdisken

Frukt och grönsaker i svenska mataffärer är så urvattnade att de inte är godkända för att göra fruktjuice av, enligt FN:s normer. Det visar en undersökning som Svenska Dagbladet har gjort. Men enligt Livsmedelsverket finns det inga studier som tyder på att varorna i de svenska fruktdiskarna är näringsfattigare i dag än tidigare.

– Det har gjorts en del sådana där man har jämfört tabellvärden från 50-talet med tabellvärden från 90-talet, och då ser man att en del vitaminer och mineraler verkar ha minskat, andra har det inte hänt något med och en del kan till och med ha ökat något, säger Annica Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

Solmogen, ett ord som andas utlandssemester för de flesta svenskar. Den som någon gång satt tänderna i en saftig mango i Thailand, vet att det är en helt annan upplevelse än den gröna hårda frukt du plockat med dig från en svensk fruktdisk.

Hälften urvattnade
När tidningen Svenska Dagbladet testade kvaliteten i frukt- och gröntdisken, visade det sig att av 120 testade varor var över hälften så urvattnade att de inte klarar kraven som FN:s jordbruksorganisation FAO ställer för fruktjuice.

– Man förädlar ju hela tiden fram sorter med olika krav, och mot bakgrund av att man transporterar dem mer, vill man ha sorter som klarar den här hanteringen och distributionen bättre än vad de kanske gjorde förr, säger Kristina Mattson, tillförordnad chef för på Jordbruksverkets marknadsenhet.

Mått på mogenhet
I undersökningen har man mätt det så kallade brixvärdet, som är ett mått på hur mogen frukten var när den plockades. En frukt med högt brixvärde smakar inte bara bättre, den innehåller mer vitaminer och mineraler och ruttnar inte lika lätt.

Däremot säger brixvärdet inget om frukten har ett bra näringsvärde.

– För att få veta det måste man analysera olika vitaminer och mineraler, och då behövs det helt andra analyser än det som brix är till för, säger Annika Sohlström på Livsmedelsverket.

Helena Gunnarsson
helena.gunnarsson@sr.se