Oklart om Comhem-försäljning

Efter beskedet i går att EU-kommsionen ger klartecken för affären mellan Telia och finska Sonera, visar det sig nu att det kommsionen mörklagt mycket av villkoren kring kravet att Telia måste sälja sitt kabelTV-bolag Comhem.
En av oklarheterna är hur snabbt Telia måste sälja Comhem. Enligt uppgift från Telia finns det inget datum för när försäljningen ska vara klar. Det kommer också att uppstå en mängd gissningar om värdet och prislappen. De här frågorna kommer behandlas genom att EU-kommisonen tillsätter en övervakningskommitté som kommer att pröva vem eller vilka som kan vara lämplig köpare av kabeltv-bolaget och vad som är ett lämpligt pris. Hur Eu-kommssionen och övervakningskommittén ska hantera konkurrensfrågan är också oklart. Comhem dominerar svensk kabelTV med 1,4 miljoner hushåll som abbonenter. Enligt Telia är det en två tredjedelar av hela marknaden. De två största konkurrenterna är Stenbecksägda Tele2s bolag Kabelvison och det gamla StjärnTV-nätet som ägs av det holländksa bolaget UPC med vardera 10 -15 % av marknaden. Att något av dom två bolagen skulle få klarteckan att ta över Comhem är knappast troligt eftersom det skulle kunna ge marknadsandel på omkring 75 % och alltså långt mer än vad EU-kommssionen kan tänkas tolerera. I stället är det tänkbart att Comhem kan delas upp och säljs till flera köpare. Vad som är rimligt pris och värde på Comhem är svårt att avgöra. Uppgifter om vinst och omsättning är mörklagda och inbakade i den verksamhet som Telia kallar Internet Service. Telias nye VD Anders Igel tror inte att försäljningen blir någon gyllene affär. . Marknaden är inte speciellt rolig just nu och det är långt ifrån ett bra tillfälle att göra en sådan här avyttring. Men jag är övertygad om att vi kommer att hitta en köpare, frågan är bara till vilket pris, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".