Ukrainas politiska kris förvärras

Den politiska krisen kring regeringsbildningen i Ukraina har förvärrats. Flera månader efter parlamentsvalet i mars saknar Ukraina fortfarande en regering och under natten till tisdagen gick tidsfristen för regeringsbildning ut.

– Presidenten har varken argument eller grund för att upplösa parlamentet, han har misslyckats med att ta itu med landets ekonomiska och sociala problem, sade en av ledamöterna i det ukrainska parlamentet på förmiddagen.

Han ingår i en koalition med en majoritet i parlamentet som leds av Viktor Janukovitj, en före detta president som 2004 förlorade makten under den orangea revolutionen till dagens president Viktor Jusjtjenko.

Västvänlig koalition
Mot majoriteten i parlamentet står en västvänlig koalition av presidentens parti, Vårt Ukraina, och ett annat parti. Båda partierna stod bakom den orangea revolutionen.

Och nu står striden mellan den västorienterade presidenten Jusjtjenko som vill ansluta sitt land till EU och den proryske Janukovitj.

Tidsfristen för att bilda regering gick ut natten till tisdagen men presidenten Jusjtjenko anser sig har rätt att bestämma sig fram till 4 augusti, enligt ryska medier.

Han kan upplösa parlamentet och utlysa nyval eller godkänna rivalen från orangea revolutionen – Viktor Janokovitjs – kandidatur till premiärministerposten.

Tusentals krävde besked
Men majoriteten i parlamentet har redan flaggat för att den inte kommer att acceptera en upplösning av parlamentet.

Framför parlamentet hade på tisdagsförmiddagen samlats flera tusen människor som kräver presidenten och parlamentet på ett besked om regeringsbildning.

Karwan Tahir, Moskva
karwan.tahir@sr.se