Vitryssland vill närma sig väst

Vitrysslands auktoritäre president Lukashenko tycks nu vilja göra en kovändning i fråga om relationerna med väst. Nu har han insett att Vitryssland tycks bli mer och mer isolerat - inte bara från väst, utan även från grannen Ryssland.
När den vitryske presidenten Lukashenko talade inför det Vitryska säkerhetsrådet i veckan så överraskade han de flesta genom att deklarera att Vitryssland nu överväger ett möjligt närmande til NATO. Detta kommer från den person som varit mest NATO-hatisk inom det forna Sovjetblocket. Försöker mildra västpolitik Men Lukashenko inser tydligen vartåt det bär hän om han inte i alla fall försöker mildra sin västpolitik. För Lukashenko har inga vänner i väst. Och även Moskva har börjat vända honom ryggen. Belastning för Putin Förhållandet mellan Moskva och den vitryska huvudstaden Minsk har blivit allt kärvare på senare tid. I takt med att den ryske presidenten Putin närmat sig väst har den i väst hårt kritiserade Vitryske presidenten Lukashenko börjat bli en svår belastning för Putin. Betraktas som en paria i väst Lukashenko som närmast betraktas som paria i väst, där han kritiseras för odemokratiska metoder och en rad brott när det gäller de mänskliga rättigheterna i landet. I USA har han öppet kallats for Europas sista diktator, som dessutom hamnat i bråk med väst i fråga om den Europeiska säkerhetskonferensen OSSE:s reprensation i vitryssland. OSSE representanterna tilläts inte att komma in i landet. Relationen med Putin har svalnat Den senaste månaden har alltså även relationerna mellan de slaviska brödrafolken svalnat och där det närmast rått ett ordkrig mellan Putin och Lukashenko, sedan Putin sagt att Ryssland inte är intresserat av att gå för snabbt fram i frågan om hur den nu lösa rysk-vitryska unionen ska utvecklas. En klar signal från Putin om att Lukashenko snart står där ensam. Ändring kanske inte hjälper Ryssland har närmat sig NATO - liksom Ukraina som till och med sagt att man tänker söka medlemsskap. Frågan är bara om väst är intresserat av att ha att göra med Lukashenko, även om han nu kanske försöker ändra sig.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".