Kongressen hotar bojkotta al-Malikis tal

Under onsdagen ska Iraks premiärminister Nuri al-Maliki tala inför den amerikanska kongressen i Washington. Men besöket vållar debatt. Orsaken är ett uttalande som al-Maliki gjort, om Israels attacker mot Libanon.

En bojkott av al-Malikis tal senare på onsdagen diskuteras bland ledande kongressledamöter.

Orsaken är hans uttalande före USA-besöket, där han fördömde vad han kallade Israels aggression mot Libanon, och sade att ”Irak uppmanar omvärlden att stoppa dödandet av oskyldiga och förstörelsen av infrastruktur”.

Krav på stoppat framträdande
Flera amerikanska kongressledamöter har reagerat på uttalandet, det finns till och med krav på att al-Malikis framträdande under tisdagen ska stoppas.

Den demokratiske senatorn Harry Reid, från Nevada, vill enligt CNN att den irakiske premiärministern ska fördöma vad Hizbollah har gjort.

En annan av senator, Charles Shumer från New York, säger att han vill höra mer om al-Malikis kommentarer. En anledning till att USA gett sig in i kriget i Irak är för att ha en demokratisk allierad i området, enligt Schumer. Om nu inte premiärministern kan fördöma terrorism, som håller på att förstöra hans eget land, vart är vi då väg då, undrar senatorn.

Svår situation
Hillary Clinton, också demokratisk senator, vill inte säga hur hon ska göra när det gäller bojkotten, men säger att kommentarerna är upprörande.

Republikanen John McCain, också med ett av de mera kända namnen, säger att han inte gillar vad al-Maliki sagt.

Den irakiske premiärministern framträdde på tisdagskvällen på en presskonferens tillsammans med president Bush. Han var märkbart allvarstyngd. Al-Maaliki är i en svår situation, så också president Bush.

Det är ont om goda nyheter från Irak, och USA omgrupperar nu i ett försök att slå ner kaoset i Bagdad.

Irakkriget ingen röstmagnet
Samtidigt frågas i USA hur länge man ska vara kvar med de nu 127 000 soldaterna i Irak, i ett krig som krävt över 2 500 amerikaners liv och som knappast är en röstmagnet inför höstens kongressval.

Det är mot den bakgrunden Iraks orutinerade premiärminister väntas möta de irriterade ledamöterna på onsdagen.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se