Åtal mot olagliga avgifter kan försvåras

Den svenska regeringens agerande i samband med FN:s Olja mot mat-program i Irak kan leda till att det blir svårare att väcka åtal mot de brottsmisstänka företagen. Det säger statsåklagare Nils-Eric Schultz till Ekot.

Just nu pågår en förundersökning om brott mot FN-sanktionerna mot 14 svenska företag. Enligt FN:s oberoende granskningskommitté har företagen betalt olagliga provisioner, så kallade kickbacks, till företagen.

Bevisläget gott
Inget företag har delgivits misstanke om brott, men bevismaterialet som åklagarmyndigheten har fått verkar lovande enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz.

– Som jag ser det är bevisläget, när det gäller frågan om de har betalt pengar, starkt.

Ekot berättade under tisdagen om hur den svenska regeringen redan hösten år 2000 kände till att Irak krävde sådana här provisioner av företag som ville göra affärer med landet, utan att den svenska regeringen ingrep.

Kan legitimeras
Regeringens agerande kan komma att ligga åklagaren i fatet i en kommande rättegång, eftersom det i viss mån kan legitimera företagens sanktionsbrott.

– Är det så att tjänstemän som är satta att kontrollera det här har vetat om eller i stort sett känt till det och ändå ha låtit detta pågå, kommer det att ha betydelse, som jag ser det, när domstolarna ska besluta om en person ska dömas och också vägas in när man ska bestämma om man det ska dömas till fängelse eller böter, vilken påföljd det ska bli, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

Så indirekt kan den svenska regeringen ha legitimerat brott mot sanktionsbestämmelserna som i annat fall kunde ge fängelse i upp till fyra år?

– Det kan ju vara så, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se