Fp och c enas om familjepolitik

Kampen om de borgerliga väljarna hårdnar. Tillsammans med fackförbundet TCO presenterade centerpartiet och folkpartiet på torsdagen en gemensam inriktning i familjepolitiken.
– Den borgerliga väljarkåren ska bli större genom att personer som hittills kanske har lutat åt socialdemokraterna nu inser att det är det här som behövs, säger Lars Leijonborg, folkpartiets partiledare, och att en modern familjepolitik innebär både mer tid för barnen, men också tydligt ställningstagande för jämställdhet. Mer pengar, mer tid för barnen, mer tid med pappa, stoppa diskrimineringen av föräldrar som är hemma med sina barn - det är några målsättningar för familjepolitiken som folkpartiet och centern har enats om. Jämställdhetsbonus Folkpartiet öppnar nu dörren för att ändra sitt förslag om ett så kallat barnkonto, och istället, som centern, förespråka höjt barnbidrag, och centern ställer sig bakom det folkpartistiska kravet på en jämställdhetsbonus till föräldralediga. Det skulle kunna ge 90 procent, i stället för 80 procent, av lönen till mammor och pappor som är hemma lika länge var med barnen. Med detta vill partierna lyfta fram de familjepolitiska skillnader som finns inom borgerligheten. Troligen blir det fler gemensamma initiativ från centern och folkpartiet under valrörelsen, hoppas centerledaren Maud Olofsson. – Ska vi få en borgerlig valseger måste människor känna att det är en politik med stort socialt ansvar, säger Maud Olofsson. Det är inte den rena marknadsekonomin som inte tar hänsyn till att vi behöver lösa en del sociala problem. Folkpartiet och vi har samsyn på ett antal områden som är viktiga för väljarna: ohälsofrågorna, sociala ekonomin, kommunala skatteutjämingen, och det är väl bra för väljarna att få reda på det.
Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".