Prisökningarna minskar

Prisökningarna blir allt mindre. I juni blev dom något lägre än i maj, enligt nya siffror från statistika centyralbyrån. Räknar man på det senaste året är inflationen 2 procent jämnt, och det är ungefär vad politikerna satt som mål.
– Det beror på två saker, säger Hans Lindberg, prognoschef på konjunkturinstitutet. Dels hade vi en del tillfälliga effekter förra året, det skedde en del ökningar på elpriser bland annat. Men sedan var ju inte utvecklingen så bra i den svenska ekonomin förra året. Tillväxten var ganska så låg och efterfrågan på arbetskraft föll tillbaka. Och det här har minskat trycket på inflationen. Hur tror ni att det går i fortsättningen? – Vi tror att inflationstrycket kommer att vara lågt även fortsättningsvis och att vi kommer att få se en inflation ungefär i linje med 2 procent, vilket också är Riksbankens mål för prisutvecklingen. Om riksbanken måste höja räntorna, så blir bostadslånen dyrare. Vilket behov finns för Riksbanken att göra det? – Vi tycker inte att det finns något omedelbart behov att höja reporäntan. Det räcker med en höjning först nästa höst faktiskt. Att prisökningarna inte blivit så stora beror bland annat på att grönsakerna blivit lite billigare så här i sommartid, 5 procent. Det är rea på kläder och skor, och det har sänkt priserna på den sortens varor med 7 procent från maj till juni. drivmedel som bensin har också blivit billigare. Det som framförallt kostar konsumenterna allt mer är boendet.
Fredrik Furtenbach, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".