Saab ökar vinsten

Flyg- och försvarskoncernen Saab kom idag med sitt halvårsresultat. Å det går bra för SAAB vinsten blev högre än förra året och på börsen stiger aktiekursen nu på förmiddagen.
Med en vinst på 276 miljoner kronor slår Saab fjolårets resultat för andra kvartalet med ett 20 tal miljoner kronor. Även omsättningen steg och på halvårsbasis omsatte Saab drygt 8,2 miljarder kronor. Främst är det försvarsverksamheten som går bra och det mesta går på export. 3/4-delar av försäljningen var export till andra länder under andra halvåret. Men mest glädjande för Saab är att orderingången stiger. Främst beroende på en stororder från brittiska och svenska försvaret på ett nytt parsarvärnsvapen och på den tyska försvarsmaktens beställningar av missilen Taurus. Totalt har nu Saab en orderstock som är värd omkring 44 miljarder kronor. Men allt har inte gått Saabs väg under första halvåret. Den österikiska regeringens beslut att köpa flygplanet Eurofighter istället för JAS-Gripen var en missräkning för Saab. Och krisen för telekomsektorn har gjort att rymd och satelitverksamheten inte gått vidare bra hittills i år. Men att aktiemarknaden gillar vad Saab presterat - hittills i år har aktien stigit med 15 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista