Kriget mot terrorismen omprövas i USA

Nio månader efter att USA inledde sin militära operation i Afghanistan pågår nu en omprövning i Washington om hur ''kriget mot terrorismen'' ska föras. Omprövningen har tvingats fram av det växande antalet civila afghanska dödsoffer för den amerikanska bombningen.
Selig Harrison är en av de amerikanska Afghanistan-experter som nu varnar för att USA riskerar att uppfattas som en ockupationsarmé. Misstagen kostar för mycket Kostnaderna för de amerikanska bombmisstagen börjar bli alldeles för höga, säger Selig Harrison, han är chef för Asien-avdelningen vid inflytelserika Center for International Policy i Washington. Enligt en amerikansk universitetsstudie har över 3.700 civila afghaner dödats. Harrison säger att anfallet för tio dagar sedan av en bröllopsfest, där över 40 afghaner dog, bara var det senaste i en rad misstag som ökat den folkliga ilskan - inte bara mot USA utan också mot den USA-stödda regimen i Kabul, under president Hamid Karzai. Säkerhetsläget måste förbättras Amerikanska medier har de senaste dagarna rapporterat att det finns planer inom Pentagon att minska tonvikten på bombning från luften och på stora markoffensiver i jakten på al Qaida och ledande talibaner. I stället verkar det som att USA redan börjat förlita sig mera på små insatsstyrkor på marken och på hemliga CIA-operationer. Men vid sidan av jakten på extremister finns det också en växande insikt om behovet av att förbättra säkerhetsläget ute i landet. Och det finns tecken på att USA kan vara redo att ompröva sitt tidigare motstånd mot att utvidga den internationella säkerhetsstyrkan, för att stabilisera läget också utanför Kabul. Pashtunernas missnöje oroar Särskilt bekymrade är en del analytiker över det starka missnöjet inom Afghanistans största folkgrupp, pashtunerna. De känner sig överkörda av den tajik-dominerade regeringen i Kabul. Selig Harrison säger att den tajikiska minoritetens makt måste begränsas för att förhindra att instabiliteten i Afghanistan förvärras:
Nils Horner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".