Billigare alkylatbensin nära

Allt tyder nu på att det kommer att bli sänkt skatt på alkylatbensin som används i tvåtaktsmotorer i bland annat gräsklippare och båtmotorer.
Regeringen har tidigare föreslagit en sänkning men förslaget måste först godkännas av EU. Och enligt miljödepartementet har det nu kommit uppgifter från EU:s miljökommission om att beslutet kommer snart. – Vi måste ha ett okej från EU, har det bedömts, för att genomföra den här skattesänkningen och det väntar vi på. Jag är ganska säker på att vi kommer att få det inom kort, säger miljöminister Kjell Larsson. Varför är det här en viktig fråga? – Utsläppen från tvåtaktsmotorer ger väldigt dåliga miljöeffekter längs våra kuster, och det i vatten som är extra känsliga, grunda ytvatten som är lekplatser för fisk. Den här nya bensinen minskar påfrestningarna ner till ungefär en tiondel och det betyder mycket. Det är i tvåtaktsmotorer som alkylatbensin kan användas. Men den är dyr. Och eftersom upp till en tredjedel av bränslet i tvåtaktsmotorerna går rakt ut i naturen så har regeringen länge velat sänka skatten så att båtmotorer, gräsklippare, snöskotrar, mopeder och motorsågar kan bli lite miljövänligare. Snar skattesänkning Frågan har dragit ut på tiden, men nu tyder allt på att inget EU-land opponerat sig mot det svenska förslaget och då krävs bara ett formellt beslut i EU:s ministerrråd, och det kan komma redan i nästa vecka. Det innebär att beslutet om en skattesänkning på alkylatbensin på ungefär 1.85 litern skulle kunna träda i kraft i slutet av sommaren.
Katarina Helmersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".