Sommarhettan orsakar getingboom

I södra Sverige har en av sommarens stora plågor nu brutit ut på allvar. Anticimex har kallat in extrapersonal, och sjukvårdsupplysningen är nedringd av stungna människor. Allt för en liten insekt som stormtrivs i det varma vädret.

Låter det så här i din trädgård? I så fall är du en av många som har besök av familjen vespidae just nu, eller geting för att tala svenska.

I Skåne, Blekinge och Småland, ja i hela södra delen av landet, har de spritt sig i en omfattning som förbluffar också den mest luttrade insektsbekämpare.

Växeln brakar samman
Anticimex telefonväxel i Skåne har brakat samman efter flera tusen samtal om dagen. Platschefen Sigge Bengtsson kan inte minnas något liknande.

– Det här är den värsta getingsommaren som jag upplevt under den tid jag varit på Anticimex, säger han.
Hur länge har du varit där?
– Jag är inne på mitt tjugonionde år, säger Sigge Bengtsson.

Företaget har tagit in extrapersonal som arbetar kvällar och helger. Trots det är det en veckas väntetid för att bli av med de ovälkomna gästerna, som är flitiga byggherrar.

– De som ringer oss har ju oftast inte ett bo, utan de är flera. Folk är lite desperata faktiskt, säger Sigge Bengtsson.

Sällan aggressiva
En av dem är Sven-Åke Holmberg i småländska Huskvarna, som hittade två stora getingbon uppe på vinden.

– Vi såg två stycken getingbon, det ena var stort som en fotboll. Jag har tagit bort små getingbon, men tyvärr så kan jag inte ta det nu, för jag har haft benbrott så jag kan inte gå på stegar och så vidare, säger han.
Är du rädd för getingar?
– Jag har respekt för dem. Rädd är jag inte, men jag har respekt för dem, säger Sven-Åke Holmberg.

Och det är nog en sund attityd, för getingen är inte så aggressiv som man kan tro. Den sticker aldrig oprovocerat, utan bara om den blir trängd eller om folk kommer för nära boet.

Blir troligtvis inte fler
Och fler getingar än nu blir det förmodligen inte, toppen är nådd tror Per Douwes som är entomolog vid Lunds universitet.

– Den här stora mängden som finns nu, den dör under säsongen, i augusti och september. Så tillslut finns det bara parade och övervintrande drottningar kvar, säger Per Douwes.

Max Berglund
max.berglund@sr.se

I samarbete med 

Kristoffer Bergström, SR Jönköping
kristoffer.bergstrom@sr.se