Socialdemokrater vill utvisa ambassadör

Flera svenska socialdemokratiska riksdagskandidater kräver att Israels ambassadör utvisas ur Sverige. Och fler tunga socialdemokrater anser att den svenske militärattachén borde tas hem från Tel Aviv.

– Nu måste vi verkligen sätta ner foten och säga ifrån. Att nu får de lägga ner vapnen, nu är det dags för fred. Och då måste man ryta ifrån ordentligt, säger Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagskandidat från Karlskrona.

Vad skulle det kunna leda till att utvisa ambassadören?

– Effekten är att det blir en tydlig diplomatisk markering mot Israel, där vi visar var vi står. Att vi inte accepterar deras anfallskrig, säger Magnus Manhammar.

Nio socialdemokratiska riksdagskandidater, från olika delar av landet står bakom vad som kallas Libanonuppropet och kräver alltså bland annat utvisning av ambassadören.

Carin Jämtin, tjänsteförrättande utrikesminister säger till TT att hon tycker förslaget är tokig och hoppas i stället på en fortsatt dialog.

Vill skicka hem militärattaché
De socialdemokratiska kandidaterna står också bakom Broderskaprörelsens (Sveriges kristna socialdemokrater) och s-kvinnornas uppmaning till regeringen att skicka hem den svenske militärattachén i Tel Aviv, då de inte anser att Sverige bör ha militärt samarbete med länder som bryter mot folkrätten.

S-kvinnorna anser också att Sverige ska ta avstånd från Israel när det gäller samarbete kring krigsmaterial.

– Det här är en markering att vi inte accepterar det övervåld och den upptrappning av kriget som Israel genomför just nu, säger Anne Ludvigsson, vice ordförande för s-kvinnorna.

Men vad kan det betyda att lilla Sverige gör någonting sånt här?

– Jag tror att det betyder någonting vad alla länder gör. Men det är klart, får vi med oss EU och även kan påverka FN så är det vad vi främst syftar till, säger Anne Ludvigsson.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se