Klotterlagen minskar inte klottret

Under Thomas Bodströms tid som justitieminister har bland annat klotterlagen införts. Det skedde för två år sedan, men verkar inte ha haft någon större effekt för att minska klottret eller kostnaderna för klotter.

– Nej, vi ser inte någon jättestor minskning av skadegörelsen genom klotter, säger Dan Östman, gruppchef vid klotterkommissionen i Stockholms län.

Som Ekot kunde berätta igår har Thomas Bodström under sin tid som justitieminister skärpt många lagar.

Får visitera klottrare
En av dem är den så kallade klotterlagen som funnits i drygt två år. Den har inneburit att straffsatsen för skadegörelse höjts och den har gett polisen möjlighet att visitera klottrare för att hitta sprayfärger.

Men de tuffare tagen verkar inte ha minskat klottret. Någon sammanställning över klottret i hela Sverige finns inte, men Ekot har pratat med de största lokaltrafikbolagen.

I Göteborg säger lokaltrafiken att klottrandet går i vågor och att lagen inte inneburit någon minskning.

Kostnader för klotter har ökat
I Stockholm är bilden lite mer komplicerad. Lokaltrafikens kostnader för klotter har ökat men det beror enligt SL också på ökad sanering och eventuellt har klottrat minskat något, men det beror enligt SL också på nya övervakningskameror.

Klotterpolisen Dan Östman i Stockholm säger alltså att mängden klotter inte verkar minskat. Han vill ha ännu tuffare tag med liknande lagar som för ölförsäljning med 18-årsgräns på färgburkar och möjlighet för polisen att förstöra färgen direkt. 

Politisk symbolik
Regeringens ambition med lagen var att minska klottret, men så verkar alltså inte skett. Kriminologen Jerzy Sarnecki är inte förvånad över utvecklingen och beskriver lagen så här:

– Politisk symbolik. Man tror att det krävs att man visar hårdare tag mot klotter. Klotter är ett ganska otäckt fenomen på så sätt att väldigt många av oss störs väldigt mycket av klotter. Då kräver man att regeringen eller myndigheterna att de gör någonting. Och då säger regeringen ”Vi har gjort någonting, vi har skärpt lagen”. Sen tar det många år innan det visar sig att det inte är effektivt, säger Jerzy Sarnecki.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se