Felparkerare skyldiga halv miljard

Antalet obetalda felparkeringsavgifter ökar i landet, samtidigt blir beloppen större. Landets värsta felparkerare är tillsammans skyldiga runt en halv miljard kronor i obetalda parkeringsavgifter. Det här är ett växande problem.

– Vissa människor sätter det här i system. Man kan inte själv ha åstadkommit så här många parkeringsböter så att man kommer upp i miljonbelopp.

– Däremot kan det handla om att man har flera bilar som många människor kör runt i, vilket gör att man får många parkeringsböter på en person, säger Åsa Matsson, jurist på kronofogdens indrivningsenhet.

Obetalda parkeringsavgifter är ett växande problem på flera håll i landet. Under första halvåret i år gick 477 300 ärenden vidare till kronofogdemyndigheten. Det är 21 400 fler ärenden jämfört med samma period 2004.

Totalt handlar det om drygt en halv miljard kronor i skulder, men det finns regionala skillnader. I Eskilstuna, Kalmar och Gävle har antalet ärenden minskat. I Stockholm, Göteborg och Malmö brottas kronofogdemyndigheterna däremot med en markant ökning.

Skyldig fem miljoner
Den största felparkeringskulden har en man i Malmö, som har över 4 300 obetalda parkeringsavgifter och är skyldig drygt fem miljoner kronor.

– Vi har ju några jättestora som vi inte kommer åt. De har över 100 bilar registrerade på sig. Vår teori är att bilarna hyrs ut och de som hyr inte behöver betala parkeringsavgifter, säger Christer Davidsson som arbetar på Kronofogdemyndigheten i Malmö.

Kronofogden i Malmö misstänker att bilarna hyrs ut till personer som av någon anledning inte vill registrera en egen bil. Ett annat problem att bilägarna inte alltid finns registrerade på en svensk adress och därför inte går att hitta.

Parkeringsvakter slår larm
För att ändå komma åt dom värsta felparkerarna har Kronofogden nu inlett ett samarbete med Parkering Malmö som sköter parkeringsövervakningen på Malmös gator och torg. Om parkeringsvakterna upptäcker en bil som tillhör någon av dom som står på Kronofogdens lista så slår de larm till Kronofogden som kan utmäta bilen och på så sätt hindra fler felparkeringar.

– Just de personerna som står högst på vår lista har vi faktiskt tagit bilar ifrån. Om de hittar en bil som tillhör någon av dem så ringer de till oss, säger Christer Davidsson.

Men det är inte bara de storskaliga felparkerarna som är ett problem. Det finns många personer med mindre skulder.

Dålig stil att smita
Mona Lamminen, som just håller på att betala parkeringen utanför Gröna Lund i Stockholm, tycker att det är dålig stil att smita från sina P-avgifter.

– Det är en självklarhet att man ska betala sina parkeringsavgifter. De är till oss trafikanter de här avgifterna går så det är ju till hjälp för oss själva, säger Mona Lamminen.

Brukar du betala dina P-avgifter?

– Alltid!

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se