Politisk kris i Thailand på väg att lösas

Thailand som upplever nu den värsta politiska krisen på länge. Men en ljusning kan vara i sikte. Tidigare i veckan dömdes landets tre valkommissionärer till fyra års fängelse för valfusk.

Många bedömare anser att den hårda domen är ett viktigt steg för att städa upp i den politiska röran, men inte alla håller med.

Demonstrationer
– Det är inte rättvist, säger Sirinat Kitchok med gråten i halsen. Hon är en av de som demonstrerar utanför Remand Prison i Bangkok där de tre valkommissionärerna nu sitter fängslade.

– Det här är bara ännu ett trick av dom som styr, för att vi vanliga människor inte ska få rösta, säger hon:

Men Thitinan Pongsudhirak, professor i statskunskap, är en av många bedömare som tvärtemot fru Sirinat anser att fängelsedomarna är bra för att äntligen få slut på det politiska dödläget.

Ingen fungerande regering
De tre valkommissionärerna dömdes till fyra års fängelse, för att de hjälpt premiärminister Thaksins parti att vinna valet som hölls tidigare i april. Valet ogiltigförklarades, dom politiska turerna har varit många, men resultatet är att Thailand blivit stående utan en fungerande regering.

Ett nyval har utlovats i höst och professor Thitinan tror att domarna ökar chanserna till att det verkligen kommer att bli av, med nya kommissionärer och utan fusk.

Det behövs verklig vilja
– Att man nu tog i med hårdhandskarna och omedelbart kastade de tre valkommissionärerna i fängelse, utan möjlighet till vare sig borgen eller uppskov, hör inte till vanligheterna i Thailand och det visar på en verklig vilja att lösa krisen, säger professor Thitinan.

Men Sirinat Kitchok, en av dem som protesterar utanför fängelset, hon tror tvärtom att det nu inte kommer att bli något nyval. De här tre gentlemännen duger gott, säger hon, för vem ska nu sköta deras jobb. Vi kräver inte mycket - det enda vi vill är att äntligen få rösta.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se