Välkommet förslag om skatt vid fondbyte

Både regeringen och den borgerliga alliansen vill införa en rätt till uppskov av skatten på vinsten vid försäljning av aktiefonder. Det blir då möjligt att byta mellan olika fonder och fondbolag utan att betala skatt på vinsten.

Det rapporterade Ekot om på torsdagsmorgonen. Pia Nilsson, vd på Fondbolagens förening, välkomnar förslaget.

– Jag blir väldigt glad, det är mycket välkommet. Det är bra för konkurrensen, och det har ju även Konkurrensverket påtalat, men framförallt är det bra för fondspararna.
– Att man kan göra ändringar och byta fonder när man tycker att man vill göra det, utan att hindras av att mycket går bort i skatt, säger Pia Nilsson.

Diskuterats i åratal
Både regeringen och den borgerliga alliansen vill nu införa en möjlighet till uppskov för reavinstskatten, alltså den 30-procentiga skatten på vinsten vid försäljning av aktier och fonder. Det är en skatt som har diskuterats i åratal.

Finansmarknadsministern säger att frågan är prioriterad i den planerade skatteöversyn som ska göras, om socialdemokraterna bildar ny regering i höst.

Tanken är att ett uppskov med skatten ska leda till att fondspararna lättare kan byta till de fonder och fondbolag de vill ha, utan att behöva betala skatt vid ett fondbyte.

Det skulle både öka konkurrensen och underlätta för spararna att förändra sin risknivå i sparandet.

Har varit skäl att inte byta fond
För den som har sparat länge, kan reavinstskatten vara ett skäl till att inte byta fond, säger Pia Nilsson på Fondbolagens förening.
– De fondsparare som är äldre hör ofta av sig till oss, och vill just det här, att man ska kunna byta fonder utan att det blir skatt.

– Det är inte säkert att de byter fondbolag. De kanske de gör, men de kanske byter fonder hos det fondbolag de har också. Och det är bra, om de gör de förändringar som är motiverade utifrån att de har en bra riskspridning i sitt sparande, utan att hindras av skatten, säger Pia Nilsson.

”Enklare för spararna”
Trots att ett uppskov av reavinstskatten innebär en möjlighet för fondspararna att även byta fondbolag, så välkomnas förslaget av Olof Neiglick, som är vd på Nordea fonder.

– Det skulle göra det enklare för våra sparare att anpassa riskprofilen i sin portfölj från en tid till en annan, säger han.
Är ni inte oroliga att era sparare flyr Nordea fonder?
– Nej, jag är definitivt inte orolig för det. Jag tror behovet är större av att göra en kontinuerlig översyn och riskanpassning i portföljen, inte minst med tanke på den utveckling som vi sett på börsen under maj och juni, säger Olof Neiglick, vd på Nordea fonder.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se