Ont om bostäder till Libanonsvenskar

Många libaneser som tidigare bodde i Sverige och sedan flyttade tillbaka till sitt hemland, har evakuerats och är nu tillbaka i Sverige. Men de har inget hem att återvända till och tvingas nu bo på hotell.

– De lovade att vi kan bo i andra hand, kanske nästa vecka, säger Abdul Rahman Traboulssi.

Tillsammans med hustrun Fatima och de tre barnen Mohammad, Ahmad och Ghina flydde han hals över huvud från allt de ägde och hyreslägenheten i södra Beruit för två veckor sedan.

Bor på hotell
I tio dagar har deras hem varit två enkla hotellrum i Abdul Rahmans gamla hemstad Malmö, där han bodde på 90-talet. De är tacksamma för all hjälp de fått, men uppskakade, och barnen är rastlösa.

Abdul Rahman hoppas på en snabb permanent lösning av boendefrågan.

– Vi ska börja ett nytt liv här. För mig och min fru och barnen. Vi är svenska medborgare, säger Abdul Rahman.

Ni får börja om igen?

– Ja.

Under 70- och 80-talen tog Sverige emot en stor grupp flyktingar från inbördeskrigets Libanon, personer som blev svenska medborgare. Många återvände när läget i landet stabiliserades, men när oroligheterna började igen tvekade inte Abdul Rahman Traboulssi att ta familjen till Malmö.

– Jag har upplevt sådana situationer där Israel angrep Libanon 1982. Jag vill inte att barnen repeterar den situationen.

100 personer saknar bostad
Över hundra svenskar som evakuerats från Libanon saknar bostad i Sverige. De hänvisas till den kommun där de senast var skrivna och hittills har de flesta kommuner varit generösa i sitt mottagande. Men ett 40-tal libanonsvenskar bor fortfarande kvar på hotell på Arlanda och på andra tillfälliga boenden i Sigtuna.

Paula Wallenius på socialförvaltningen i Sigtuna har svårt att förstå de kommuner som inte ställer upp för sina forna invånare.

– Kommunerna är kanske fördomsfulla, tror att det här kommer att innebära extra problem för dem.

– Jag tror precis tvärtom. De allra flesta familjer jag har mött här är kompetenta, duktiga människor, som har förlorat allt i ett krig och kommer vilja bygga upp ett bra liv efteråt, säger hon.

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se

Lotta Malmstedt, Ekot i Malmö
lotta.malmstedt@sr.se