Höga elpriser trots storvinst för Vattenfall

Återigen redovisar Vattenfall storvinst. På torsdagen redovisade bolaget en vinst för det andra kvartalet på nära 800 miljoner kronor mer än för motsvarande period i fjol.

Elmarknaden fungerar bra, enligt Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

– Det viktigaste med priser är att vi har en fungerande marknadsprissättning av priser. Det är inte vi elbolag som styr priserna, utan det är faktiskt marknaden som styr, säger Lars G Josefsson.

Elpriserna ökar
Vinsten för andra kvartalet är 5,7 miljarder. Men trots att kurvan har pekat stadigt uppåt ända sedan år 2000 har också elpriset ökat kraftigt under åren.

Lars G Josefsson säger att dagens höga elpriser beror på torkan, de låga vattennivåerna i magasinen samt höga priser på kol och olja. Det är inte något Vattenfall kan ändra på.

Mest tjänar företaget på elproduktionen, där Vattenfall tillsammans med de tre andra stora aktörerna Fortum, Eon och Statkraft står för ungefär hälften av den nordiska elproduktionen.

Ingen prissamverkan
Att få in mer produktion skulle sänka elpriserna, men Lars Josefsson säger att Vattenfall redan nu producerar allt de kan.

Någon prissamverkan mellan de stora företagen, som konkurrensverket nu utreder, finns inte.

– Det här är ju ett tema som återkommer då och då, och det har utredds flera gånger tidigare. Vi tycker naturligtvis att det är bra att det utreds igen, och det är väldigt viktigt att skapa förtroende på marknaden och för marknadens funktion. Så vi välkomnar naturligtvis sådana undersökningar, säger Lars G Josefsson.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se